Visionen till att starta eget hade alltid funnits

Nils-Åke Widell arbetade som rörmontör på Lans och Perssons VVS innan han gjorde slag i saken och startade eget. Anledningen till att han började med just rörfirma var att han hade gått en 2-årig verkstadsskola i Oskarshamn och fick därefter gå som rörmontör på två olika firmor.

Vår historia

Affärsidén och företagets historia

Företaget startade 1964, men då var han helt ensam. Han lånade 5000 kr på en bank och hyrde en gammal ladugård i Stenhammar. Kravet för att få hyra ladugården var att han också skulle köpa hönsen som fanns där. Det blev vissa problem att bli av med dessa höns, men en del av dem blev naturligtvis goda middagar. Han renoverade ladan, spikade lådor för att förvara materialet mm, men pengarna räckte inte till så efter några månader fick han låna ytterligare 5000 kr. Därefter räckte pengarna till.

1967 köpte han ett hus med ett litet uthus i Norra Härene. Han flyttade in och gjorde i ordning uthuset invändigt med lådor till materialet. Han jobbade i många år ensam och följden blev mer än heltid. Inte förrän 1969 anställde han sin första medarbetare. När han kom till Vinninga 1970 började han först i ytterligare en ladugård, men byggde sedan en ny stor lokal på 500 kvadratmeter. Då anställdes också mer personal. I Vinninga låg företaget ända tills han köpte lokalen på Sockerbruksgatan 22 1996.

Drivkraften

Sönerna Magnus och Patrick äger och driver företaget idag. De äger vardera vardera 50 % av bolaget. Båda har Ingenjörsexamen inom VVS.

Rörledningsarbeten och butiksförsäljning

Företaget erbjuder sina kunder allt inom VVS-branschen och materialet köper de från fabrikanter som t ex Ifö, Nibe, Gustavsberg, Vårgårda, FM Mattsson, Aka VVS, TA och många fler. Arbeten som utförs kan bestå av förutom rörledningsarbeten också pannbyten mm. För att företaget skall kunna arbeta miljö anpassat ställer BYGG ut containrar där arbetarna sorterar det som skall avvaras. Alla arbeten som företaget utför är kvalitetsarbeten.
De försäljer allt som behövs för att ett badrum ska vara fulländat bl a badrumsskåp, dusch-draperier, duschkabiner, badkar, toalettstolar med miljöspolning (liten eller stor vattenmängd) ja, som sagt allt för badrummet, men även villapannor, vattenvärmare, vattenpumpar mm.
Den vanligaste produkten, som en enskild kund vill köpa är oftast kranpackningar eller toalettsitsar.

Grossister åt företaget

Ett av företagets grossister är Ahlsell, som praktiskt nog ligger på andra sidan gatan. Dahl Sverige är också deras grossister. Grossisternas hjälpinsatser kan vara att de räknar fram viss teknisk data på en del apparater, som t ex pannor eller golvvärme, men i övrigt gör företaget VVS-konstruktioner själva.

Stora och små kunder, alla är nödvändiga

Deras kunder är fabriker, byggföretag och enskilda människor. Hittills har företaget för det mesta haft nöjda kunder, som har varit säkra betalare.
Priset på deras anbudsarbeten är för tillfället ganska låga och det har dels lite med hur mycket arbete de finns på marknaden och dels hur mycket arbete företagets konkurrenter har. De försöker även hålla nere priserna på varorna i butiken. Om en kund behöver byta en villapanna lämnas ett pris på vad det kostar att byta en panna, de lämnar en offert på arbetet.
En risk med ett anbudsjobb kan vara den att kunden lämnar sina ritningar och ett stort arbete påbörjas med räkenskaper för hur mycket material, tid och arbetskraft det går åt till bygget för VVS:n men när anbudet lämnas till kunden så kan denne sedan välja ett konkurrerande företag som lämnat ett lägre pris och då är allt arbete med räkenskaperna bortkastat.

Påverkan för att göra företaget synligt

För att företaget skall synas använder de reklam på sina bilar, gör annonseringar i tidningar som t ex NLT, men framför allt är de ute och pratar med kunder och gör ett bra arbete som sedan sprider sig, vilket de tycker är den bästa annonseringen.

Företagets personal

Företaget har idag 17 st anställda. Personalen består av montörer och lärlingar. Dessa har gått en 3-årig VVS-skola eller har blivit upplärda i företaget. I nuläget anställer de inte mer personal och det beror ju på hur mycket arbete de kan räkna till sig. De försöker tillfredsställa sin personalen med god lön, lite fester och även resor.

Företagets ekonomi och framtid

De har en revisor som hjälper dem med bokslutet i slutet av april, men för övrigt gör de all bokföring själva. Företagets rörlager är på ca 1.000.000 kr netto och företaget omsätter ca 40 miljoner kronor.
För att skydda sig för oförutsedda händelser i arbetet har företaget en företagsförsäkring hos Länsförsäkringar. Personalens försäkring ligger hos Fora.

För oss är miljön viktig

Vi miljösorterar allt skrot vid stambyten i olika containrar för respektive avfall. Vi är dessutom extremt noga med asbestsanering av gamla rör och pannor före start av arbete.